Slon pozná lidského nepřítele

23. září 2010

Afričtí sloni (Loxodonta africana) jsou schopní podle pachu a barvy oděvu identifikovat, který člověk představuje nebezpečí.

K tradicím afrického kmene Masajů patřil lov slonů, které mladí muži zabíjeli kopím, aby tak kmeni dokázali své schopnosti. Navzdory zákazům k tomu příležitostně dochází i dnes. Masajští bojovníci nosí červeně zbarvené pláště, zatímco pro slony neškodné kmeny zemědělců - například kmen Kamba - nosí bílý oděv. Sloni zřejmě barvu oděvu spolu s charakteristickým pachem využívají k rozeznání lidských nepřátel a neutrálních jedinců.

Masajové

Lucy Batesová z britské University of St. Andrews studovala slony v Národním parku Amboseli v Keni. Zjistila, že na člověka, oblečeného do červeného pláště nošeného Masajem, sloni reagují rychlým útěkem. Naproti tomu, osoba v čistých, neutrálně zbarvených šatech nebo v bílém oděvu kmene Kamba je nijak zvlášť nevzrušuje.

Lucy Batesová říká, že podobný způsob identifikace nepřítele existuje také u kanadských tuleňů, kteří rozeznávají dravé velryby podle jejich zpěvu. Domnívá se ovšem, že sloní schopnosti jsou mnohem sofistikovanější - barva a pach oděvu se totiž podle článku v NewScientist rozeznávají mnohem obtížněji.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.