Matematické momenty

23. září 2010

Americká matematická společnost si dala za cíl propojit matematické teorie s reálným světem. Na stránkách svého časopisu s názvem "Mathematical Moments" nabízí ke stažení panely s řadou témat - od globálnímu oteplování k Sudoku.

Panely mají především ukázat, jak se matematika prolíná s ostatními vědními a společenskými obory - například technologií, kulturou a přírodními a environmentálnimi vědami. Nechybí ani aplikace matematických teorií na oblíbené rébusy Sudoku.

Ukázka panelů

Momentálně je na webových stránkách www.ams.org/mathmoments volně ke stažení 64 témat ve formátu pdf. Všechna jsou k dispozici v angličtině, některá i v jiných jazycích - čeština ovšem zatím chybí. Několik témat doprovází audio nahrávky - můžete si například poslechnout nebo stáhnout počítačového specialistu Hany Farida, který hovoří o využití matematiky při odhalování manipulací s digitálními obrázky. K dalším komentovaným tématům patří předpovídání bouří nebo likvidace nádorů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.