Proměnliví křečíci

23. září 2010

Ve Spojených státech patří k běžným druhů hlodavců křečík bělonohý, který na první pohled připomíná myš nebo myšici. Biologové z University of Illinois a Chicago Zoological Society zjistili, že populace křečíků v nedávné době prošla dramatickými změnami.

Analyzovali mitochondriální DNA a některé morfologické znaky více než stovky křečíků bělonohých (Peromyscus leucopus) z chráněné oblasti Volo Bog State Natural Area, která se nachází severozápadně od Chicaga. Porovnání křečíků odchycených v posledních letech se vzorky starými až 150 let, uchovávaných v muzejních sbírkách, ukázalo, že v letech 1976 až 2001 se místní populace zcela změnila. "Starousedlíky" tehdy nahradili výrazně větší křečíci se zploštělejším tělem, kteří byli odlišní i geneticky.

Křečík bělonohý

Změnu měli zřejmě na svědomí imigranti z jiné populace, lépe vybavení pro život v rezervaci, kterou začala obklopovat lidská sídliště. Biology překvapila rychlost, s jakou ke genetickým a morfologickým změnám došlo. Podle zprávy z University of Illinois to znamená, že populace živočichů na prudké změny životního prostředí, způsobené člověkem, nemusí reagovat jen vymíráním, ale také velice rychlou adaptací.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.