Dýně - zelenina mnoha tváří

29. říjen 2007

Dýně vnímáme hlavně ve spojení se svéráznými "uměleckými díly" a americkým svátkem Halloween, mají ale i jiné "tváře".

Dýně - jsou skoro zaručeným zahrádkářským úspěchem, rostou snadno, rychle a dosahují mnohdy neuvěřitelných rozměrů. Když se ale zeptáte kolegů nebo přátel, jestli jim dýně chutná, většinou jen pokrčí rameny. Jíst dýni u nás rozhodně není tradice. Pokrmy jako dýňový koláč nebo dýňová marmeláda, pro nás mají mírně exotickou, nikoli ale 100% lákavou příchuť.

Dýně a její příbuzní

Dýně patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), tedy do příbuzenstva okurek, cuket a melounů. Jsou to vlastně popínavé - liánovité - jednoleté rostliny, které pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Semena příbuzných druhů objevené v Mexiku pochází z doby před 7000 - 5500 let př. Kr.

Logo

Cesty dýně

Do Evropy se dostaly dýně až s Kolumbovými výpravami. Nejdříve samozřejmě do Španělska, pak přes Francii do celého středomoří a k nám přišly dýně oklikou přes Turecko, při nájezdech Turků.

Ovoce nebo zelenina?

I když u nás nejsou pokrmy z dýní zatím běžné, dýně je využívána jako potravina už od pradávna. Američtí indiáni krájeli dýni na plátky a opékali ji na otevřeném ohni.

Dýně se řadí mezi zeleninu. Obsahuje 90% vody a některé důležité minerály jako sodík, draslík, hořčík nebo železo. Oranžové zbarvení některých druhů dýní způsobuje lutein, alfa a beta karoten - provitamíny vitamínu A. Takže konzumace tohoto plodu našemu zdraví rozhodně neuškodí :)

Více o dýních se nejen dozvíte, ale také uvidíte v Botanické zahradě v Praze Tróji, kde právě probíhá Výstava okrasných a užitkových dýní.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio