24. 10.

23. říjen 2007

Nidi d'Arac: Salento Senza Tempo Kraj zvaný Salento, ležící na tom nejjihovýchodnějším výběžku italského poloostrova, patřil donedávna k nejizolovanějším částem Evropy. Ještě v 60 letech zde antropologové zachytili rituály pizzica, léčící uštknutí pavoukem tarantulí. Stejnojmenný hudební styl dodnes žije jak ve své tradiční, tak i zmodernizované podobě. Skupina Nidi d'Arac se pohybuje uprostřed tohoto spektra: hraje vlastní skladby založené na tradičních melodiích a používá jak elektronický, tak čistě akustický doprovod. Poslední album skupiny, Salento Senza Tempo, reprezentuje tu akustickou tvář její tvorby.

Aremo Rindineddha 03:54

Slovo pizzica znamená v překladu štípnutí. Hudební styl tohoto jména stojí na intenzivním a tanečním rytmu tamburín, s nimiž hrají housle, mandolína, kytara a eventuelně malá tahací harmonika.

Sia Benedetto Ci Fice Lu Mundu 03:07

Jméno skupiny Nidi d'Arac je přesmyčkou latinského slova Arachnidae, které označuje živočišnou skupinu pavoukovců. V následující skladbě se zpívá o extatickém tanci, který má uštknutí pavoukem vyléčit: jeden, druhý pavouk pod tvýma nohama, kolik jich tam vlastně je?

Quante Tarante? 03:14

K repertoáru jihoitalského Salenta nepatří jen divoký tanec pizzica, ale také tiché a lyrické písně. Ta následující, NNazzu NNazzu, je ukolébavka, kterou zpívají oba hlavní autoři skupiny, kytarista Alessandro Coppola a zpěvačka Vera di Lecce.

NNazzu NNazzu 03:47

Významnou část jihoitalského repertoáru tvoří serenády, tedy oslavné milostné písně zpívané pod okny vyvolené: přicházím z dálky a netuším, jestli moje serenáda bude přijata, láska vyžaduje trpělivost.

Si Vinutu Luntanu Luntanu 03:38

K jihoitalskému prostředí patří i život na okraji zákona, který dokumentují vězeňské písničky: následující příběh vypráví muž, který se dostal do konfliktu z mafií.

Su RRivatu A San Frangiscu 03:19

V oblasti Salenta se v době antiky usazovali kolonisté z Řecka, a donedávna se tu v některých lokalitách mluvilo řeckým nářečím zvaným grigo. Tento dnes už zanikající jazyk můžete ale dodnes slyšet v písních, z nichž několik má v repertoáru i skupina Nidi D'Arac.

Klama 04:39

Pizzica Pizzica 02:31

Spustit audio