Raketoplán Discovery odstartoval k ISS

Americký raketoplán Discovery odstartoval v 17:38 SELČ z floridského mysu Canaveral a míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Plánovaný vzlet sedmičlenné posádky ohrožovaly technické problémy i počasí, nakonec ale Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) po analýze situace start povolil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

start raketoplánu Discovery

start raketoplánu Discovery | Foto: AFP

Původně hrozilo odložení letu kvůli kusu ledu, který se vytvořil na potrubí palivové nádrže. Přes špatné meteorologické předpovědi přálo i počasí, a raketoplán tak odstartoval do jasného floridského rána.

Cílem čtrnáctidenní mise STS-120 jsou další konstrukční práce na ISS. Discovery nese na palubě modul Harmony. Ten má zprostředkovat napojení na další části orbitální stanice, kterou dodá Evropská unie a Japonsko.

Nynější mise Discovery vyvolávala v NASA spory již delší dobu. Část inženýrů se totiž postavila proti startu poté, co nezávislá komise nedávno upozornila na mikroskopické trhliny na třech panelech tepelných štítů, které chrání křídla před extrémními teplotami při vstupu do atmosféry. Nicméně vedení úřadu rozhodlo, že jde o "přijatelné riziko".

Právě poškození jedné z destiček, způsobené odpadávající izolací z palivové nádrže při startu, způsobilo havárii raketoplánu Columbia v roce 2003. NASA chce ukončit cesty raketoplánů k ISS v roce 2010. Do té doby plánuje ještě aspoň 13 startů.

Martin Hromádka, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme