Donald Tusk nehodlá rušit protikorupční policii

Příští polská vláda nezruší protikorupční policii, uvedl kandidát na premiéra Donald Tusk. Podle jeho slov ale tuto tajnou službu čekají personální změny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Foto: AFP

Protikorupční policie CBA sehrála významnou roli ve vládní krizi i předvolebním boji. Premiér Jaroslaw Kaczyński se ji snažil ukázat jako službu, která se nebojí odhalovat korupci i v politických špičkách. Podle opozice jednala CBA na politickou objednávku vlády.

Předseda Občanské platformy ji přesto nechce zlikvidovat: "Ústřední protikorupční kancelář zrušená nebude. Okamžitě ale prověříme, jestli CBA a zvláště její ředitel Mariusz Kamiński neporušovali zákony nebo jiné předpisy. Po tomto auditu rozhodneme o personálních změnách," upozornil kandidát na premiéra Donald Tusk.

V Polsku začnou první předběžná jednání o vytvoření vládní koalice. Šéf vítězné Občanské platformy osloví lidovou stranu.

"Neskrývám, že bych chtěl velmi seriózně jednat o vládní spolupráci s Polskou lidovou stranou. Chtěli bychom ukázat, že model koaliční spolupráce může být úplně jiný, než ten, který Polsko sledovalo v uplynulých dvou letech."

Lidovci si nekladou žádné předběžné podmínky. Je ale jisté, že budou požadovat důležité funkce ve vládě i parlamentu.

"Nejprve musíme dojít ke shodě v programových otázkách. Potom začneme řešit personální věci," uvedl lidovec Marek Sawicki.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme