Odešel Ivo Budil

24. říjen 2007

Jsou zprávy, které se nepíší lehce, a všichni bychom byli raději, kdyby jich nebylo třeba. V noci z úterý na středu 24. 10. 2007 zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 74 let kolega, dlouholetý rozhlasový redaktor a popularizátor vědy Ivo Budil.

0:00
/
0:00

(Vzpomínku jsme vysílali v dnešním Dopoledni s Leonardem živě z Invexu. Omluvte proto hluk v pozadí.)

Ivo Budil se narodil 12. května 1933 v Praze. V letech 1951-55 studoval filozofii a historii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Do Československého rozhlasu nastoupil v roce 1955. Jako redaktor působil v Redakci vědy a techniky. V roce 1974 byl pro své smýšlení a nesouhlas s normalizací propuštěn; živil se jako skladník a strojník. V letech 1980-90 působil jako redaktor časopisu Vesmír. V roce 1990 se vrátil do rozhlasu jako vedoucí Redakce vědy a techniky. Od roku 1992 připravoval na stanici Český rozhlas 2 - Praha legendární týdeník Meteor, jehož redakci převzal po Josefu Kleiblovi. Od roku 2005 působil jako externí redaktor Českého rozhlasu Leonardo. Každý den připravoval do dopoledního vysílání desetiminutové rozhovory s předními českými vědci. Ale především nám předával své dlouholeté zkušenosti, radil a pomáhal při zrodu a vývoji naší stanice. Budeme ho postrádat nejen my, ale jistě i posluchači Českého rozhlasu Leonardo.

V rubrice Kdo je kdo o sobě Ivo Budil napsal:
"Jsem externím spolupracovníkem stanice Český rozhlas Leonardo. Celý svůj pracovní život jsem spjatý s Československým a poté s Českým rozhlasem - vyjma doby, kdy mě normalizační desetiletí zavedla do skladů, kotelen, ke službě výzkumu a naštěstí i do populárněvědeckého měsíčníku Vesmír. Po roce 1989 jsem se stal vedoucím Redakce vědy a techniky, autorem týdeníků Meteor, Svět, věda a my, Křižovatky vědy i pravidelných vědeckotechnických příspěvků do Dobrých jiter stanice Praha.

Rodištěm Pražák, srdcem po prarodičích z Vodňanska a Horymírova kraje v Podbrdí. Pošetilostem a nepravostem světa se podivuji už 73. rok (nar. 1933). Koníčky? Dědeček čtyř vnoučat."

Na úterý 30. října chystáme hodinový vzpomínkový pořad. Poslechnout si ho můžete od 11 hodin nebo kdykoli později v Rádiu na přání.

Po Ivo Budilovi je pojmenována planetka Ivobudil (č. 29738). Objevena byla 23. 1. 1999 na Kleti manželi Tichými, své jméno dostala v roce 2002 ve veřejné soutěži na návrh Petra Sobotky.

Dráha planetky 29738 Ivo Budil
Zvukový archiv Rozhovorů Ivo Budila
Vstupte! - Rozhovory pro Ivo Budila...


autoři: Ondřej Vrtiška , Robert Tamchyna
Spustit audio