Vědec z Olomouce v Science

23. září 2010

V říjnovém čísle prestižního vědeckého časopisu Science se objevil článek olomouckého ornitologa Stanislava Bureše.

Stanislav Bureš působí jako vedoucí katedry zoologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Celý svůj profesní život věnoval studiu ptáků a do časopisu Science se dostal jako spoluautor článku o křížení lejsků bělokrkých ( Ficedula albicollis) a černohlavých ( Ficedula hypoleuca). Na výzkumu s ním spolupracovali odborníci z Velké Británie, Nizozemí, Švédska, Finska a Norska. S terénní prací významně pomohl amatérský ornitolog Miroslav Král.

Logo

Vědci zjišťovali, zda u samiček obou druhů, nebo kříženců rozhoduje o výběru budoucího partnera genetická informace, nebo vtištění obrazu potenciálního otce, který samičky vychoval. Ornitologové analyzovali dlouhodobé údaje o hnízdění lejsků a experimentálně vyměňovali mláďata mezi druhy. Zjistili, že samičky vylíhlé v cizím hnízdě, které vyrůstaly s otčímem, si v dospělosti přesto vybraly partnera stejného genetického druhu. "Nositelem informace volby partnera po genetickém otci je Z chromozom, přenášený na dceru. Výsledek přispívá k pochopení vytváření druhů a bariér, které zabraňují křížení mezi nimi," podotkl Bureš.

Článek v Science není prvním významným úspěchem českého ornitologa. V dřívějších letech se výsledky jeho studia lejsků dvakrát objevili v dalším prestižním periodiku - časopise Nature. Stanislav Bureš říká, že k publikování v prestižních médiích je kromě trochy štěstí především zapotřebí být platným členem mezinárodního a multioborového týmu. Na výzkumu lesků se podíleli genetici ornitologové, statistici, molekulární biologové a odborníci na modelování.

Zpracováno podle tiskové zprávy Univerzity Palackého v Olomouci

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.