Před pěti lety vyvrcholila tragédie v divadle na Dubrovce

Přesně před pěti lety vyvrcholila tragédie v moskevském divadle na Dubrovce. To během muzikálu Nord-Ost obsadilo čečenské komando a zajalo na devět stovek lidí, 130 návštěvníků divadla nakonec útok nepřežilo.Většina obětí ale zemřela poté, co se nadýchala plynu, který při záchranné akci použily ruské bezpečnostní síly. Právě s tím se ale dodnes příbuzní obětí nemohou srovnat. Dnes dopoledne se sešli u Dubrovky a připomněli si pět let starou tragédii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příbuzní vzpomínají na oběti z Dubrovky

příbuzní vzpomínají na oběti z Dubrovky | Foto: AFP

Alexandr Karpov, známý moskevský muzikant a překladatel z angličtiny, se vydal před pěti lety na muzikál Nord-Ost. Domů už se nevrátil. Je jednou ze 130 obětí tragédie na Dubrovce. Jeho matka Taťána dodnes pátrá po tom, proč musel její syn zemřít.

"Během vlastního vyšetřování, které trvalo pět let, jsme dospěli k závěru, že naše vláda je plně zodpovědná za smrt sto třiceti rukojmích během záchranné operace ruských speciálních sil," říká velmi ostře Taťána Karpovová a nabízí argumenty.

"Ani jedna nemocnice v Moskvě nebyla na pomoc rukojmích s toxickou otravou připravena, operativní štáb lékařům neprozradil, že během záchranné operace byl použit silný opiát, nebezpečný plyn. Doktoři nevěděli, jakou protilátku použít. Proto zemřelo 130 civilistů," vypočítává krutou statistiku paní Karpovová.

Pozůstalí obětí zažalovali ruský stát u Mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Chtějí jediné - omluvu a potrestání lidí, kteří o použití plynu rozhodli a jeho složení před lékaři tajili. Ruská strana ale oficiálně žádnou vinu necítí a na otázky Štrasburku reaguje takto:

"Ruská vláda odpověděla, že byla použita plynná-chemická látka, dodává ale, že nešlo o chemickou zbraň, ale o neškodný plyn," cituje ze závěru ruského memoranda paní Taťána. Společně s dalšími pozůstalými ale věří, že důkazy, které poslali do Štrasburku dokáží, že Rusko neříká pravdu.

"Jsme přesvědčeni o svém vítězství během procesu ve Štrasburku. Argumentujeme seriózními expertízami, podařilo se nám nashromáždit celou řadu dokumentů a svědectví z moskevských nemocnic, kam byli přivezeni rukojmí v bezvědomí. Na naší straně je také řada lidí, kteří přežili Dubrovku, ale po nadýchání plynem se z nich stali těžcí invalidé," říká paní Karpovová a doplňuje další důkazy.

"Dále máme k dispozici velké množství expertíz soudních lékařů a kriminalistů, kteří dohlíželi na pitvy 130 obětí. Podle závěrů různých komisí nebyla 73 osobám poskytnuta žádná lékařská pomoc. Právě tyto důkazy pokládáme za hlavní argumenty v náš prospěch," věří matka jedné z obětí.

Ruské bezpečnostní složky odmítaly před pěti lety příbuzným rukojmích prozradit, kam byli jejich blízcí převezeni. Paní Karpovová našla svého syna až po třech dnech v jedné z moskevských márnic. Ruský stát ale tvrdí, že lékařská pomoc přišla včas a byla efektivní. Přiznání podílu viny za smrt civilistů tak není podle ruské vlády možné. Proč?

"Víte, nad tím jsme také dlouho přemýšleli. Naše vláda není aktivní ve vyšetřování tragédií jako byla Dubrovka nebo Beslan. Možná právě proto, že cítí svou osobní vinu. Ale je neuvěřitelné, že nikdo z vysoce postavených politiků a úředníků nebyl za žádný teroristický útok v Rusku a jeho následky potrestán. To je hrozné," zoufá si paní Karpovová a přidává konkrétní příklad.

"Například generál Tichonov velel operaci na Dubrovce, kde zemřelo 130 lidí, a prezident Putin ho poté vyznamenal jako hrdinu Ruska. Ten samý generál Tichonov pak o dva roky později opět velel záchranné operaci v Beslanu, která dopadla stejně tragicky. My chceme, aby byli tito lidé potrestáni. My se nemstíme, my jen žádáme spravedlnost," vysvětluje důvody své kritiky paní Karpovová.

Dnes vystupuje jako hlavní mluvčí všech pozůstalých obětí. Organizuje mítinky, kritizuje ruskou státní moc v médiích, sbírá důkazy pro soud ve Štrasburku. Nedokáže se smířit s tím, že v úmrtním listu jejího syna je zapsáno: Příčina smrti: vražda. Diagnóza: oběť terorismu.

"Víte, na ruskou státní moc, na ruský právní systém se už vůbec nespoléháme. Jediná naše naděje je teď upřena na soud ve Štrasburku. Věříme, že díky našim důkazům přinutí ruskou vládu, aby přiznala svou vinu, omluvila se nám, pozůstalým obětí Dubrovky, potrestala odpovědné osoby a vyplatila morální škodu rodinám, které teď trpí kvůli jejich chybám," řekla Českému rozhlasu v den pátého výročí tragédie divadla na Dubrovce Taťána Karpovová.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme