Před 89 lety vzniklo samostatné Československo

Naše země si připomněla 89. výročí vzniku samostatného československého státu. Kytici k hrobu prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech ráno položil nynější prezident Václav Klaus. V Praze na Hradčanech pak slavnostně přísahali noví vojáci. Současně s tím několik státních institucí vpustilo návštěvníky tam, kam jinak nemají šanci se dostat. Večer při tradičním ceremoniálu na Pražském hradě obdrželo 24 osobností vyznamenání a vysoká ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

oslavy státního svátku

oslavy státního svátku | Zdroj: ČTK

Vojenskou přísahu na pražském Hradčanském náměstí poslouchalo 250 nových vojáků a vojákyň. Složili ji před prezidentem Václavem Klausem, kterým jim vzápětí připomněl, že se přísahou přihlásili k těm, kteří přispěli ke vzniku samostatného Československa - k legionářům. "Naši legionáři považovali přísahu věrnosti republice za závazek, který není možné porušit."

Přísahu ukončil slavnostní pochod a řada lidí, kteří ji sledovali zpoza ocelových zábran, se přesunula do dlouhé fronty k Hrzánskému paláci. Tato budova patří česká vládě a byla veřejnosti otevřena poprvé v historii. "Je určitě zajímavé vidět kancelář premiéra republiky," pochvalovala si paní Zdeňka Šerá, kterou zaujalo, jak malou pracovnu tu předseda vlády má. "A hlavně prázdné stoly, uklizené."

Lidé mohli na vlastní oči spatřit výstavu symbolů české státnosti, kde nechyběl první zákon napsaný ručně tužkou Aloisem Rašínem nebo originál nového zápisu naší hymny z roku 1834.

Prezident vyznamenal 24 osobností

Oslavy vzniku samostatného Československa tradičně vyvrcholily večer ve Vladislavském sále Pražského hradu. Prezident Václav Klaus při té příležitosti udělil státní vyznamenání 24 osobnostem. Ještě před tím už po páté coby hlava státu oslovil občany. Tentokrát se soustředil na to, jaké místo zaujímá naše země v dnešním světě.

Ocenil dobré vztahy s nejbližšími sousedy, i přes spory o jadernou energetiku s Rakouskem a poválečné vyrovnání s Německem. Velmi důležité je pak podle něj najít odpovídající vztah k současným velmocím i nastupujícím zemím, jako je Čína či Indie.

Zvláštní pozornost prezident věnoval vývoji v Evropě. Cesta k demokracii podle něj není samozřejmá: "Nejcennějším vkladem, který do integrující se Evropy můžeme právě my přinést, je naše draze zaplacená historická zkušenost."

Řád Bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání, obdržel válečný veterán Stanislav Hnělička, jeden z hrdinů československé zahraniční armády za druhé světové války, a in memoriam Rudolf Hrubec, jenž za druhé světové války velel v Británii výcviku československých parašutistů.

Řád Bílého lva pro Stanislava Hněličku | Foto: ČTK

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, což je druhé nejvyšší státní vyznamenání, propůjčil letos prezident bojovníkům proti komunistickému režimu Jiřímu Formánkovi a Františku Zahrádkovi. Stejné ocenění převzal také publicista a novinář Vladimír Bystrov.

Medaile Za hrdinství dostali policisté Marek Král a Marián Šovčík, kteří byli zraněni během svého působení v Afghánistánu. Medailí Za zásluhy byl oceněn například Ilja Hurník, in memoriam pak dlouholetý rozhlasový režisér Jiří Horčička.

Marek Janáč, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme