Zahraniční bezpečnostní agentury v Iráku mají spadat pod tamní zákony

Soukromé bezpečnostní agentury v Iráku by napříště už měly spadat pod irácké zákony. Příslušný návrh zákona schválila irácká vláda. Jde o přímý důsledek sporu mezi Iráčany a Američany o to, jestli agentura Blackwater střílela při obraně konvoje s diplomaty bezdůvodně na civilisty. Vyšetřování incidentu se ve Spojených státech mezitím hodně zkomplikovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Většina amerických médií dnes informovala, že ministerstvo zahraničí slíbilo příslušníkům agentury Blackwater právní podporu. Měli mít výhodu v tom, že by proti nim nemohly být použity ani jejich vlastní výpovědi.

Představitel amerického ministerstva zahraničí ale tyto zprávy popřel. Zdůraznil, že pokud příslušníci ochranky porušili zákon, budou za to nést důsledky. Demokratičtí kongresmani už nicméně využili nepotvrzených zpráv k útoku na republikánskou administrativu. Obvinili také prezidenta Bushe, že svým spojencům umožňuje vyhýbat se zodpovědnosti za své činy.

Alexandr Pícha, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme