31. 10.

31. říjen 2007

The Rough Guide To Brazil V době, když evropské mocnosti kolonizovaly americký kontinent, došlo k rozdělení jižní Ameriky na dvě zájmové sféry, mezi Španělsko a Portugalsko. Zatímco španělská část se později rozpadla na řadu nástupnických států, portugalská zůstala jedním kompaktním celkem, z nějž vznikla dnešní Brazílie. Tento vývoj se promítl i do hudby: V Brazílii se hraje široké spektrum stylů, které spojuje nejen společná řeč, ale také společné kořeny v kulturách Evropy, Afriky i tradicích místních Indiánů. Tuto hudební pestrost dokumentuje i průvodce po brazilské hudbě sestavený dobře známým vydavatelstvím Rough Guides, album The Rough Guide To Brazil.

Coraçao 03:59

Carlinhos Brown pochází z brazilského přístavu Salvador de Bahia, který je pověstný velkým počtem černošského obyvatelstva. Ze Salvadoru pocházejí ty "nejafričtější" styly brazilského hudebního spektra, což dokumentuje i Brownova nahrávka Aguaxire /Saleromi.

Aguaxire/Saleromi 03:00

Brazilský zpěvák Chico Buarque patří k té nejstarší generaci brazilských hudebníků, patřil k iniciátorům hnutí "tropicalia", které bylo brazilskou paralelou Beatles či Boba Dylana, značnou popularitu získal ale i jako autor.

Dura Na Queda 04:07

Zpěvačka Mylene Pires pochází z Rio de Janeira a navazuje na éru bossa novy, která vznikla v 60. letech propojením jazzu s brazilskými rytmy. Ale zatímco klasická bossa nova stála na zvuku kytary či saxofonu, její moderní podoba využívá ambientní elektroniku.

48 Horas 04:14

K brazilské hudební tradici patří i kultivované styly s dominantní instrumentální složkou, čerpající nejen z evropských a afrických kořenů, ale i z jazzu. K nejlepším současným skupinám této oblasti patří Orchestra Popular De Camara (kamera), tedy Populární komorní orchestr, vedený pianistou Benjamimem Taubkinem, k němuž se připojí zpěvačka Monica Salmaso.

Correnteza 08:21

Zpěvačka Silveira Jussara (Silvejra Žusera) pochází z brazilského státu Bahie, své první album natočila před 11 lety. Následující skladba připomíná svým kytarovým doprovodem i textem o starodávné plachetnici caravele portugalský žánr fado.

Caravela 02:59

Skupina Casuarina vznikla v Riu de Janeiru roku 2001, čerpá ze samby i ze salónních hudebních stylů brazilské historie, jejichž vznik se datuje hluboko do 19. století, kdy se královský dvůr i se svými hudebníky přesunul z Portugalska ohrožovaného Napoleonem do Brazílie.

Laranja Madura 03:16

Meu Romance 03:19

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.