Kdo je Česká hlavička

2. listopad 2007
Monitor

České hlavičky 2007 je projekt zaměřený na podporu talentované mládeže. Cílem 1. ročníku soutěže bylo zvýšit zájem mladých lidí o studium technických a přírodovědných oborů a o vědeckou kariéru.

Výsledky soutěže České hlavičky 2007 byly slavnostně vyhlášeny 1. listopadu v Brně. O celé akci i předávání cen si v Dopoledni s Leonardem povídala Adriana Krobová s manažerkou projektu Ivou Sladkou.

0:00
/
0:00

A kdo se tedy stal Českou hlavičkou?

Hlavní cenu VŠE "Merkur" za oblast Technických a přírodních věd s výrazným ekonomickým aspektem získal Jan Nezval z 2. ročníku Střední odborné školy průmyslové Prostějov, který navrhl, zkonstruoval a vyrobil zařízení pro výrobu kvalitních plošných spojů.

Cenu ČEZ a.s. s názvem "Futura" za oblast Technologií a inovací obdržely Jana Hejlová a Aneta Neubauerová ze 3. ročníku Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou. Laureátky získaly ocenění za práci o zvonařství - řemesle, které je opředeno tajemstvím výroby a které bylo zatím hodně závislé na intuici a děděných zkušenostech.

Cenu "Ingenium" za oblast Informatiky a komunikace si odnesl Jaromír Bačovský ze 3. ročníku Gymnázia Brno-Řečkovice za svou práci o simulaci spinových systémů pro nukleární magnetickou rezonanci.

Cenu "Genus", cenu Veolia Voda a.s. za oblast Zdraví a životní prostředí získala Lucie Zemanová ze 3.ročníku Gymnázia Praha 6. Její práce se týkala vlivu různých forem chronické hypoxie na tělesný růst, hematokrit a myokard laboratorního potkana.

Cenu "Abraxan" Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR pro studenty do 15 let v technických a přírodních oborech obdržel Michal Voříšek ze 6. třídy ZŠ Karlovy Vary. Michal sestrojil samostatně dálkové ovládání pomocí GSM, které lze využít například k dálkovému ovládání světla na libovolném místě, kde je signál mobilu.

Všem oceněným studentům blahopřejeme!

autoři: Adriana Krobová , Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.