Nošovické kysané zelí se stane chráněnou známkou

Nošovické kysané zelí získalo (podle všeho) ochrannou registraci Evropské unie. O včerejší půlnoci vypršel termín, dokdy mohl někdo proti udělení chráněného označení původu na Evropské komisi podat námitku. Není známo, že by komukoli registrace vadila. Nošovické zelí tak bude desátým českým produktem, který získal unijní ochranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kysané zelí

Kysané zelí | Foto: www,.vareni.cz

Nošovické kysané zelí se zařadilo do evropského klubu - není známo, že by proti jeho zařazení na seznam chráněného označení původu do včerejška kdokoli protestoval. Po Budějovickém pivu, Štramberských uších, Pohořelickém kapru a šesti dalších specialitách tak rozšíří počet registrovaných českých značek na deset. Dalších zhruba desítka českých výrobků nebo produktů může dostat registraci v nejbližší době.

Evropská unie zná tři druhy registrací - dvě se vztahují k určité zeměpisné oblasti, což je i případ Nošovického zelí. Třetí zaručuje, že byl dodržený určitý tradiční postup při výrobě, přičemž místo výroby není rozhodující. Celkem registraci získalo necelých 800 specialit. Itálie, Francie a další středomořské státy je počítají na stovky. Česká republika si zatím vede nejlépe ze zemí, které vstoupily v roce 2004.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme