Nanotrubičky proti nádorovým buňkám

23. září 2010

Nádorové buňky mohou být zničeny zevnitř - pomocí uhlíkových nanotrubiček a radiových vln.

Steven Curley a jeho kolegové z University of Texas se pokoušejí najít takovou formu radioterapie, která by selektivně likvidovala nádorové buňky a těch zdravých si pokud možno vůbec "nevšímala". Jednou z možných cest je injikovat do nádoru uhlíkové nanotrubičky, které absorbují záření z blízké infračervené oblasti. Tento typ záření prochází tkání, aniž by ji poškodil. Problém je, že se dostane jen pár centimetrů pod povrch těla a k likvidaci hlouběji uložených nádorů se proto nehodí. Naproti tomu, radiové vlny procházejí bez potíží.

Logo

Vědci z Texasu injikovali nanotrubičky do jaterních nádorů pokusných králíků, které pak na dvě minuty vystavili radiovým vlnám. Zjistili, že teplo, uvolněné při interakci nanotrubiček a radiových vln, zahubilo většinu nádorových buněk. Zdravé buňky v jejich těsné blízkosti přitom utrpěly jen minimální poškození.

Fyzikální podstatu zahřívání nanotrubiček radiovými vlnami vědci zatím přesně neznají, ovšem metoda jako taková vypadá podle článku na stránkách Nature velice slibně. Vědci se nyní pokoušejí zajistit, že se nanotrubičky dostanou pouze do cílových buněk. K tomuto účelu by teoreticky mohly sloužit proteiny, které by rozeznávaly povrchové struktury nádorových buněk, "nalepené" na vnější straně nanotrubiček.

Související články:
Nanotrubičky propichují bakterie
Nanotrubičky filmované v živých muškách

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka