Pozorování Slunce z balónu

7. listopad 2007

Hned několik institucí z celého světa spolupracuje na projektu pozorování Slunce z balónu. Po úspěšném testovacím letu vrcholí přípravy na vypuštění balónu vysoko do atmosféry. Astronomové se těší na zisk unikátních dat v rekordně dobrém rozlišení. Balón bude létat od roku 2009 nad polárními oblastmi Země.

Renesance balónů
Astronomové začínají znovu objevovat balóny. Dnes, v době kdy několikrát ročně létají do vesmíru raketoplány, kdy máme na Mezinárodní vesmírné stanici trvalé posádky a kdy vesmír zkoumá celá řada vesmírných dalekohledů, se může zdát pozorování prováděné z balónu jako přežitek. Před vynálezem rakety to skutečně byla jediná možnost, jak sledovat vesmír i v těch vlnových délkách, které nám na Zem nepropouští naše atmosféra. Ale dnes? K čemu by to bylo dobré?

Jenomže dnes stejně jako kdykoli v minulosti a také kdykoli v budoucnosti platí, že svět řídí peníze. A to i svět výzkumu vesmíru. Vyslat do obrovské výše balón s dalekohledem je zkrátka mnohonásobně levnější, než ho vyslat na oběžnou dráhu raketou. Není tedy divu, že začal zcela nový projekt na zkoumání Slunce právě z balónů. Projekt se jmenuje Sunrise a podílí se na něm řada mezinárodních institucí.

Úspěšný test
Zatím byl proveden testovací let. Při něm balón se slunečním dalekohledem vystoupal až do závratné výše 37 kilometrů, aby už byl mimo dosah oblasti s turbulentním prouděním. Testovací let balónu trval přibližně 10 hodin a když balón splaskl, gondola s přístroji se odpojila a pomocí padáku bezpečně přistála.

horizonmoon_nasa_big.jpg, Balón bude létat vysoko nad oblačností

Testovací let provedlo National Center for Atmospheric Research (NCAR) z Boulderu (USA) a vývoj balónu byl opravdovým technickým oříškem. Aby unesl všechny přístroje a dokázal se pohybovat ve výšce desítek kilometrů, nemůže to být žádný "drobeček". Při ostrém provozu bude mít balón v gondole metrový dalekohled, přídavné pozorovací přístroje, vybavení pro komunikaci a přenos dat, počítače, solární panely. Celková hmotnost nákladu bude 2,7 tuny a rozměry balónu převyšují rozměry letadla Boeng 747.

Balón bude létat vysoko nad arktickými oblastmi

Vyřešit se musely také tři hlavní problémy. Především všechno vybavení musí bez poškození přečkat přistání. To proběhne pomocí padáků a přístroje dosednou do měkkých polštářků. Druhým problémem je teplota. Všechno palubní vybavení musí vydržet velké a rychlé změny teploty. Ty se ve vysokých výškách pohybují velmi hluboko pod bodem mrazu. Třetím problémem je vibrace. Pokud by technici nedokázali udržet v zorném poli nehybný obraz Slunce, pak by celé pozorování bylo k ničemu. Balón bude unášen větrem různými směry, ale dalekohled musí být natočen stále ke Slunci.

Starty od roku 2009
V létě roku 2009 čeká balón podstatně delší let. Startovat bude ze Švédska a po dobu 14 dní bude přelétat přes Arktidu. Využije období polárního dne a z nepřetržité 14ti denní řady měření získají astronomové zcela unikátní vědecké výsledky. Asi metrový dalekohled bude citlivý na ultrafialové světlo a vědci očekávají, že na povrchu Slunce, které je od nás 150 milionů kilometrů daleko, uvidí detaily o rozměru pouhých 30 km. Je to dvakrát lepší rozlišení, než dokáží získat dnes.

Pokud bude první ostrý let v roce 2009 úspěšný, budou následovat i další lety ať už v Arktidě nebo Antarktidě.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.