7. 11.

7. listopad 2007

Dona Rosa: Alma Livre Portugalská zpěvačka Dona Rosa se narodila v chudé rodině ve městě Porto, a když ve 4 letech onemocněla meningitidou, oslepla. V dospělosti si vydělávala na živobytí žebrotou a později zpěvem na ulicích Lisabonu. Doprovázela se přitom na triangl, který získala darem. Její život se dramaticky změnil roku 1999, když ji režisér a producent André Heller přizval k natáčení pořadu pro rakouskou televizi. Brzy poté vzniklo její první album, Historias da rua, Pouliční příběhy, natočené v lisabonském kostele s velmi úsporným doprovodem. Její nové, v pořadí třetí album Alma Livre je v tomto srovnání překvapením, Donu Rosu doprovází kapela vynikajících hráčů na akustické nástroje.

Cavalos 02:44

Dona Rosa natočila své poslední album s barevně pestrou kombinací kytar, akordeonu a houslí. Doprovod příští nahrávky zůstává ale záměrně jednoduchý. Píseň Canta Canta Amigo Canta, Zpívej příteli zpívej, je oslavou lidské sounáležitosti, značnou popularitu získala v době tzv. Karafiátové revoluce roku 1974.

Canta Canta Amigo Canta 03:15

Album Alma Livre, Svobodný duch, obsahuje jak nově zkomponované písně, tak úpravy písní tradičních. Ta následující, Amor e Viana, Láska ve městě Viana, je o zamilovaném muži ze severu Portugalska.

Amor Em Viana 02:50

I když Dona Rosa není portugalskými odborníky řazena ke zpěvačkám fada, některé z písní tohoto žánru má ve svém repertoáru, a v té následující dokonce uslyšíme pro fado typickou kombinaci španělské a portugalské kytary.

Quero Que Sintas Que Te Quero 03:48

Výjimečné schopností hráčů, kteří Donu Rosu doprovázejí, jsou na jejím albu reprezentovány několika instrumentálkami: Maria Faia je původem venkovská lidová melodie.

Maria Faia 03:23

Do doby, kdy si Dona Rosa vydělávala na živobytí jako pouliční zpěvačka, se vrátíme v písni o zeleném smaragdu: zpěvačka ji totiž natočila jen s doprovodem trianglu, na který se doprovázela i na lisabonských ulicích.

Esmeralda Verde 02:42

Akordeon patří v portugalské lidové hudbě k nejrozšířenějším nástrojům, ve skupině Dony Rosy na něj hraje mladá, ale velmi vyhledávaná portugalská akordeonistka Celina Piedade.

Ando Sempre Atras De Ti 02:47

Moda Do Entruda 04:08

Spustit audio