Nový typ polární záře

23. září 2010

Analýza satelitních snímků oblasti nad Antarktidou ukázala, že na nebi nad jižním pólem se projevuje dosud neznámý typ polární záře.

Polární záře - magicky vyhlížející hra světelných závojů na obloze - je v polárních krajích častým jevem. Vědci zatím znali jen jeden typ tohoto úkazu, který se na severní polokouli označuje jako Aurora Borealis a na jižní polokouli jako Aurora Australis. Polární záře vzniká nejčastěji v horních vrstvách atmosféry, kam magnetické pole Země vtahuje nabité částice - především elektrony - které pocházejí ze slunečního větru. Při jejich srážkách s molekulami vzduchu se uvolňuje světelné záření.

Logo

Klasická Aurora Borealis a Aurora Australis se nikdy nevyskytují přímo nad póly, protože mají tvar, který připomíná známé americké koblihy Donuts s dírou uprostřed. Analýza satelitních snímků, které byly pořízeny v roce 2004 nad Antarktidou, ovšem ukázala, že i v prostoru uvnitř "koblihy" přímo nad pólem nějaká záře zřejmě existuje.

Za určitých podmínek se mezi magnetickým polem Slunce a Země může vytvořit koridor, kterým elektrony procházejí. Protože ovšem nejsou urychlovány zemským magnetickým polem, je jejich energie nízká a nevydávají žádné viditelné světlo. Tento jev znají odborníci jako "polární déšť". Autoři článku v Geophysical Research Letters ovšem na snímcích z roku 2004 zaznamenali vlny polárního deště s energií mnohem vyšší, než je obvyklé. Podle nich je tato energie dost vysoká k tomu, aby produkovala rozptýlenou polární záři přímo nad jižním pólem. Nově objevený fenomén proto pokřtili na "Polar Rain Aurora".

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.