Antioxidanty dělají lepší rodiče

23. září 2010

Antioxidanty se těší značné popularitě - podle řady prací chrání před rakovinou, infarktem a předčasným stárnutím. Nová studie ukazuje, že tyto látky toho dokážou mnohem víc a u ryb ovlivňují i péči o potomstvo.

Samečci drobných rybek koljušek tříostných (Gasterosteus aculeatus) se živí houbami a řasami, které produkují velké množství karotenoidů. Tyto látky nemají jen antioxidační funkci, ale také samečkům koljušek dodávají syté zbarvení - které přitahuje samičky. Bez karotenoidů má podle článku v Nature sameček jen velmi malou šanci na to, že si vůbec najde družku.

Logo

Samečci těchto ryb se starají o potomstvo a jikry ovívají svou ocasní ploutví - což k nim přivádí čerstvé dávky kyslíku a zvyšuje šance na zdárné dokončení vývoje. Experimenty s koljuškami chovanými v akváriu ukázaly, že samečci, kteří byli krmení potravou s vysokým obsahem karotenoidů, vykonávají rodičovské povinnosti nadmíru svědomitě. V situaci, kdy v nádrži klesla koncentrace kyslíku o 30%, tito samečci tempo "ovívání" výrazně zvýšili. Jejich kolegové, kteří měli v potravě malý obsah karotenoidů, se ničím takovým nenamáhali. Autoři článku se domnívají, že rozdíl v chování způsobuje vliv antioxidantů na svalovou vytrvalost.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.