Trávník má svůj vlastní herbicid

23. září 2010

Zahradníci, kteří nesnesou pohled na plevel, který vykukuje z uhlazeného trávníku, sahají po chemických herbicidech. Objev botaniků z Cornell University ovšem ukazuje, že to samé dělá i trávník.

Kořeny kostřavy (Festuca), která patří k běžným druhům trav, uvolňují do půdy velké množství aminokyseliny meta-tyrozinu. Tato látka je blízce příbuzná para-tyrozinu - jedné ze dvaceti základních aminokyselin, které představují stavební kameny veškerých proteinů. Kvůli této podobnosti botanikové nejdřív ani nechtěli věřit, že právě meta-tyrosin brzdí růst plevele.

Logo

Experimenty to však prokázaly a vědcům se podařilo zjistit, jak tento přirozený herbicid vlastně funguje. Rostliny obecně produkují velká množství další nepostradatelné aminokyseliny - fenylalaninu. Z hlediska chemické struktury jsou si fenylalanin a meta-tyrozin velice podobné. Botanikové se proto podle zprávy z Cornell Univeristy domnívají, že meta-tyrozin se "tváří" jako fenylalanin. Pleveli tak dává falešné signály o tom, že fenylalninu je dost a jeho syntéza není zapotřebí. Ve skutečnosti ovšem zoufale chybí a plevel musí zabrzdit svůj růst.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.