Čína pozastavila export hraček

Státní tisková agentura Nová Čína oznámila, že Peking zastavil export čínských hraček, které přivedly do kómatu několik dětí v Austrálii a ve Spojených státech. Jde o reakci na nejnovější skandál se zdravotně závadnými čínskými hračkami, které se ve miliónových počtech objevily na australských, kanadských a amerických trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hračky Mattel

hračky Mattel | Foto: Hračky-hry.cz

Čína dříve často označovala podobné skandály za politicky motivované. Teď se ale pekingský režim uvědomuje, že Číně hrozí velké ztráty v zahraničním obchodě. Po opakovaných skandálech s kontaminovanými hračkami, zubními pastami, čínskými mořskými lahůdkami, ale i s jedovatým krmením pro psy a kočky začínají být američtí dovozci daleko opatrnější. Nedá se paušalizovat, ale také mnoho Američanů se už začíná dívat na obaly, odkud je zboží, protože úmrtí desítek psů a koček, děti s poškozenými ledvinami a játry a další dopady jsou alarmující.

I u nás je známý případ firmy Mattel, která musela stahovat milióny závadných čínských hraček. Tentokrát největší akutní nebezpečí představují čínské korálky, které se v Americe a Kanadě prodávají jako Aqua Dots a v Austrálii jako Bindeez Beads, neboli Bindeez korálky. Distribuovala je australská firma Moose Enterprise z Melbourne. Je to klasická dětská hračka, destička s malými jamkami pro kuličky, na které děti vytvářejí obrázky. A tyto čínské korálky obsahují zákeřnou látku, která se mění v jed až po delším působení lidských enzymů v dětském těle. Děti po jejím spolknutí nejprve upadly do bezvědomí a pak do kómatu.

Agentura Nová Čína zatím nezveřejnila jméno výrobce. To vyvolává neklid dalších dovozců, protože jde o hračky produkované v různých obalech v ohromných miliónových kvantech. Je proto přinejmenším nutné zkontrolovat si, zda kupované hračky a vůbec všechny produkty mají na obalu popis a adresu dovozce, a to v jazyce země, kde je kupujeme. To platí také o Česku, nekupujte zboží, na kterém není česky uvedený dovozce do České republiky!

I tak je ale nutné být opatrný. V Austrálii a ve Spojených státech a Kanadě šlo o oficiálně dovážené hračky pod značkami známých nadnárodních společností. Proto vyvolalo velkou nejistotu, že i v takovém případě prošly kontrolou nebezpečné hračky, ale i další zboží a dokonce jídlo pro domácí zvířata.

Odborníci upozorňují, že Čína dnes představuje největší ekologický problém na světě. Nejenom, že je řada výrobních postupů rizikových, ale mnoho výrobků se produkuje v oblastech s nebezpečným životním prostředí. Největším problémem je to, když čínské firmy dají k testům nezávadné vzorky, dovozci si ještě zkontrolují i sériovou výrobu, ale po čase najednou výrobci tajně použijí levnější rizikové technologie nebo dodavatele. Z takového postupu jsou dovozci šokovaní a začínají čínské zástupce žalovat u mezinárodních soudů. Škody jsou ohromné, protože se stahují tuny a tuny zboží, které se většinou spaluje. Je v tom i část produkce, která nemusí být kontaminovaná, ale američtí a samozřejmě i jiní dovozci nechtějí riskovat zdraví a životy lidí.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme