Objevy a události týdne č. 44

28. říjen 2007

Prchající Indie, tajemství indočínského tygra, soukromníci versus kožatky, hromadný hrob z Kněževsi, 30 000 let starý kel.

Litosférická deska, na níž leží indický subkontinent, se pohybuje nejrychleji ze všech zemských desek. Přestože už před 50 miliony let narazila na eurasijskou desku, její pohyb se nezastavil a Indie se dodnes tlačí k severu rychlostí 20 cm za rok. Vyšší rychlost pohybu je podle nových vědeckých výzkumů dána tím, že indoaustralská deska je o polovinu tenčí a proto také mnohem lehčí, než ostatní litosférické desky.

V hornaté oblasti severozápadní Číny byl údajně pozorován tygr jihočínský, jeden z nejmenších poddruhů tygra, o němž se soudí, že ve volné přírodě dávno vyhynul. Důkazem o neplatnosti tohoto tvrzení by měla být série fotografií tygra, pořízená v horách jedním místním farmářem. Podle některých expertů jsou prý obrázky autentické. Většina vědců má však raději po ruce hmatatelnější důkazy.

Kostarická vláda začala vyvlastňovat pozemky v Národním mořském parku Marino Las Baulas na pobřeží Pacifiku. Ty dosud patří soukromníkům, kteří se je snaží zpeněžit jako stavební parcely. Zdejší pláže jsou přitom největším hnízdištěm kriticky ohrožených želv kožatek velkých na celém pacifickém pobřeží obou Amerik. Razantní krok kostarické vlády jim snad konečně dopřeje dostatek klidu k rozmnožování.

Poblíž Kněževsi nedaleko Prahy vykopali archeologové pět tisíc let starý hromadný hrob. Desítky koster kdosi ledabyle naházel do odpadní jámy, a to v době, kdy se mrtví běžně pálili a pohřbívali v žárových hrobech. To, že byli pohřbeni bez obvyklých procedur, může podle odborníků svědčit o tom, že šlo o duševně nemocné, popravené zločince, otroky, zajatce nebo jiné lidi na okraji tehdejší společnosti.

Na soukromém pozemku v Tylově ulici v přerovské části Předmostí odkryli badatelé při záchranném výzkumu 30 000 let starý mamutí kel, dlouhý skoro dva metry. Je to největší mamutí kel, jaký byl na této světoznámé mladopaleolitické lokalitě nalezen za posledních sto let. Podle historických zpráv se na Předmostí dříve nacházely i větší kly; některé údajně měřily až tři a půl metru.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 44/2007, 27. října - 2. listopadu 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio