Počet nezletilých kuřáků v Česku neklesá

Počet mladistvých kuřáků u nás neklesá. S takovým zjištěním přišlo sdružení Aliance zákon 18. V řadě případů si navíc nezletilí mohou opatřit cigarety přímo v obchodech. Jejich majitelé nebo prodavači se totiž často vůbec nezajímají o to, jak je zákazník starý. Podrobné výsledky výzkumu zaměřeného na dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků a kouření mladistvých budou zveřejněny právě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření škodí zdraví

kouření škodí zdraví | Foto: Jan Rosenauer

Prodej tabákových výrobků lidem mladším 18 let zakazuje zákon. I přesto není pro některé nezletilé problém cigarety si opatřit. Až ve třetině případů totiž prodejci na věk svého zákazníka nehledí, potvrdil Jindřich Vaněk z Aliance zákon 18. Ve skutečnosti podle něj může podobných případů být i víc.

"Já si myslím, že to číslo může kolísat někde mezi jednou třetinou a jednou polovinou prodejců. Některým se to stává proto, že zkrátka zákon nedodržují, a některý se to stane proto, že poznat na první pohled, komu je už osmnáct a komu je méně, je poměrně složité."

Řešením může být podle Aliance zákon 18 to, že by se kontroly prodejců přesunuly hlavně na místní úroveň. Nutný je ale také jasný přístup rodičů, učitelů a samotných trafikantů. Problémem totiž je, že jsme poměrně k tomuto problému tolerantní. Sami mladiství pak přiznávají, že kouřit většinou začínají kvůli svým kamarádům.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme