Zákeřný zlatý stafylokok

23. září 2010

Mezi bakteriemi "zlatého stafylokoka" Staphylococcus aureus můžeme najít kmeny prakticky neškodné i vysoce nebezpečné. K těm druhým patří rezistentní kmeny, které se často vyskytují v nemocnicích.

Mezi ně patří kmen odolný vůči antibiotiku methicilinu, označovaný zkratkou MRSA, který jen ve Spojených státech každoročně zahubí 18 000 lidí. Mikrobiologové z National Institute for Allergy and Infectious Disease zkoumali, čím se právě tento kmen odlišuje od svých méně nebezpečných příbuzných. Zjistili, že MRSA stafylokoky se vybavily "molekulárními bombami" - proteiny v angličtině označovanými jako phenol-soluble modulins neboli PSMs - kterými likvidují buňky imunitního systému.

Staphylococcus aureus

Mikrobiologové tyto proteiny přidali k buněčné kultuře neutrofilů - buněk, které v imunitním systému tvoří první obrannou linii proti bakteriálním infekcím. Během několika minut buňky začaly projevovat známky silného stresu a už po hodině byly zcela zničeny. Vědci proto došli k závěru, že právě PSMs proteiny by mohly být jednou z hlavních zbraní stafylokoků rezistentních vůči methicilinu. Další experiment jejich teorii potvrdil - bakterie zbavené genů pro PSMs proteiny byly pro pokusné myši mnohem neškodnější, než původní kmen. Mikrobiologové proto podle článku na stránkách Nature rovnou začali pracovat na vývoji séra s protilátkami proti PSMs.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.