Maďarské tance

13. listopad 2007
Sedmý světadíl

Co víme o našem bývalém sousedovi, Maďarsku? Mluví se tam složitou řečí, jsou tam skvělé lázně, pěstují se tam papriky a stáčí tokajské víno. Taky známe dlouhodobou historii Uher. Nyní se tam ale dějí věci, které by nás mohly znepokojovat.

Maďaři na konci 9. století vtrhli do Panonské nížiny. Podrobili si místní římské, slovanské a germánské obyvatelstvo ( dodnes tam má ugrofinské geny pouze 12% obyvatel ), ukončili trvání Velké Moravy, ale už brzy se stali křesťany i díky sv. Vojtěchovi-Bélovi. Uhry se staly silným a mocným státem, kde vládli i francouzští Anjouovci a využívali místních bohatých ´baní´, než přišli Turci. Po bitvě u Moháče roku 1526 zde dlouho existovaly vojenské hranice a zvrat nastal až při odražení Turků od Vídně. Islamizovaná země znovu patřila do střední Evropy a měla silný potenciál. Roku 1848 sice Maďaři pod vedením Lájose Kossutha prohráli povstání proti Rakousku, pak ale mohli využít oblibu u císařovny Alžběty, nám známé Sissi, aby se Uhry staly Zalitavskem. Tomu napomohly i prohry v Itálii a ve válce s Pruskem, ale i její vliv na císaře Františka Josefa I. Hungarizace Slováků, Rumunů a Chorvatů pak však byla příliš výrazná a agresivní. Tyto národy najednou přicházely o vysokoškolskou vzdělanost, vlastní úřady a taky kulturu, což je dodnes jedním z ožehavých problémů tamních vztahů.

Po roce 1918 došlo k úplně nové situaci. Po konci války se různé časti Uher osamostatnily a Maďarsko bojovalo na různých frontách. I hranice s Československem určitým způsobem souvisely s vybojovaným územím. Od té doby je desetina obyvatelstva Slovenska maďarské národnosti. V Maďarsku vládl regent Horthy, který ´zastupoval´ Habsburky, země byla několikrát v otřesech. Za války Maďaři zatoužili po velkých Uhrách, část území s maďarskou menšinou znovu připojili pod svou svrchovanost a kolaborovali s Němci, hlavně skrze hnutí Šípové kříže. Po válce tedy došlo k velkým změnám, když v Maďarsku začali vládnout komunisté. Stalinův nohsled Rákosi byl ale vystřídán reformátorem Imre Nagym a vnitřní boje ve straně vedly roku 1956 k revoluci a bojům, které přinesly 25 000 mrtvých a 200 000 emigrantů. Pozdější komunistický šéf János Kádár zde však vytvořil ´gulášový socialismus´, v němž se žilo jednodušeji než u nás. I proto tam byl přechod vlád po roce 1989 asi nejméně výbušný.

V současnosti jsou v Maďarsku levné potraviny, ale taky přezaměstnanost, neopravené domy a více bezdomovců než u nás. Byrokracie si vymýšlí víc složitých dotazníků, přístupná klasická kultura a větší otevřenost světu to však vyrovnává. Maďaři jsou hrdí na to, že současný otec francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho má maďarský původ (v Budapešti mu můžou říkat Miklós Sarközy), a vědí tedy, kde budou mít zastání. Přesto zde existuje vnitřní pnutí a vzpomínky na Velké Uhry. V říjnu proběhly nové demonstrace proti vládě socialisty Gyurcsányie. Formy prezentace ale připomínají minulost. Nejen hořícími lahvemi, auty, ale i důrazem na militantnost. Maďarská garda strany Jobbik, která zaměřením navazuje na Šípové kříže, už má přes 600 členů, pocházejících dokonce i z jižního Slovenska. Slováky taky naštvala soukromá návštěva maďarského prezidenta László Solyoma na komárenské univerzitě, kde hovořil o "ponižujícím trvání...na Benešových dekretech" a kdy ho chtěli málem vyhostit. Pnutí je citelné, ale demokracie je silná. Oba státy jako členové Evropské unie jistě tyto různé excesy překlenou, i když Maďaři budou na svou historii, kulturu a národ ohnivěji hrdější. Než například my, Češi.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio