Ústavní soud potvrdil platnost církevního zákona; církve nepotěšil

Novela církevního zákona není protiústavní a dál platí. Rozhodli tak soudci Ústavního soudu a zamítli návrh skupiny senátorů na zrušení této normy. Zákon prosazený levicí kritizují také představitelé církví, kteří ho považují za diskriminační.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Kámen úrazu a jádro sporu tkví v tom, že zákon zavedl nový způsob zakládání církevních nadací, charit nebo škol. Vnitřní pravidla církví už nestačí. Organizace musejí být zaregistrovány na ministerstvu kultury. Nicméně náhled Ústavního soudu je ten, že právní úprava je ústavně konformní, konstatuje soudce zpravodaj Vladimír Kůrka.

"Vystihuje určitou přijatelnou balanci mezi právem na autonomii církví, tak i požadavky právní jistoty a ochrany práv třetích osob," vysvětlil.

Zklamání - to je základní pocit z verdiktu Ústavního soudu v církevních kruzích. Předseda Ekumenické rady církví Pavel Černý řekl: "Teď najednou mají církve určité limity a překážky pro zakládání toho, co patří k jejich vlastní práci a službě pro společnost."

Šéf legislativní rady vlády, ministr Cyril Svoboda řekl, že demokracie se hodnotí podle toho, jak zachází s menšinami. "Je to rozhodnutí mimořádně smutné. Být ústavním soudcem, tak bych na toto rozhodnutí nebyl v žádném případě hrdý."

Eva Hůlková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme