Myší supermani

21. listopad 2007

Geneticky modifikované myši dokážou ve šlapacím kole uběhnout až šest kilometrů a jejich rychlost přitom dosahuje úctyhodných 1,2 kilometrů v hodině. Myší atleti se tak mohou směle srovnávat se špičkovými lidskými sportovci, například s cyklistou Lancem Armstrongem.

Myši jsou dílem vědců z Case Western Reserve University, kteří u nich modifikovali gen pro tvorbu enzymu fosfoenolpyruvát karboxykinázy neboli PEPCK. Myší supermani mají oproti svým normálním předchůdcům silně zvýšenou hladinu tohoto enzymu v kosterní svalovině. Konzumují asi o 60% více potravy, ale na jejich váze se to nijak neprojevuje. Oproti běžným kmenům myší mohou mít potomky i v "kmetském" věku 2,5 let.

Jsou také mnohem aktivnější a vytrvalejší. Jejich tvůrci to přisuzují faktu, že tyto "PEPCK-Cmus" myši získávají energii především spalováním mastných kyselin a vytvářejí proto méně kyseliny mléčné, která způsobuje svalovou únavu. Dalším faktorem, který z myší dělá supermany, je podle zprávy z Case Western Reserve University větší množství mitochondrií a zvýšená koncentrace triglyceridův kosterní svalovině.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio