Svatební zvyky podle F. J. Rottmanna

23. září 2010

Jméno Friedricha Julia Rottmanna vám nejspíš nic neřekne. Jak však za chvíli uslyšíte, z hlediska etnologie jde o velmi zajímavou osobnost. Je totiž autorem latinsky psaného, téměř zapomenutého díla Rituale nupturientium, které obsahuje popis svatebních obyčejů, jež se u známých národů tradovaly začátkem osmnáctého století.

Navíc dílo obsahuje i krátké úvahy o stavu manželském a jeho účincích nebo o neřesti cizoložství. Pravidelným posluchačům už je jasné, že budeme opět hovořit o svatbách a o jejich podobách v dobách minulých.

Pokud vás tedy zajímá, jestli byla začátkem osmnáctého století běžná výměna svatebního prstenu či jaké svatební zvyky převládaly u mimoevropského etnika, například u Samojedů, poslechněte si rozhovor Teresy Babkové s doc. Lydií Petráňovou z Etnologického ústavu AV ČR, která se specializuje na kulturní historii a etnologii a téměř zapomenuté dílko Fridricha Julia Rottmanna se jí podařilo znovuobjevit.

Už příštím rokem totiž vyjde kniha v českém překladu. A my jsme o ní hovořili v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 16. 11. 2007.

autor: Teresa Babková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.