Výročí Sametové revoluce provázely vzpomínkové akce i demonstrace

Naše demokracie je dospělá. Přesně před 18 lety skončila komunistická totalita. Sedmnáctý listopad připomíná nejen výročí Sametové revoluce, ale také odpor studentů proti nacistické okupaci Československa v roce 1939. Stal se Mezinárodním dnem studentstva a po násilně potlačených demonstracích v listopadu 1989 také symbolem boje studentů za svobodu a demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svíčky připomínají výročí Sametové revoluce

Svíčky připomínají výročí Sametové revoluce | Zdroj: ČTK

V devět hodin ráno se sešli ústavní činitelé a pamětníci u Hlávkovy koleje v Praze, aby uctili památku zavražděných studentů při nacistických čistkách v roce 1939. O hodinu později si nejvyšší představitelé státu v čele s prezidentem republiky připomněli Sametovou revoluci. K pamětní desce na Národní třídě v Praze, která připomíná události roku 1989, od rána lidé nosili svíčky i květiny.

Odpoledne se neslo zejména v demonstračním duchu. Výročí sedmnáctého listopadu využilo v hlavním městě hned několik hnutí k uspořádání demonstrace. Ve čtrnáct hodin se na Palackého náměstí v Praze sešla asi stovka zástupců autonomních nacionalistů, kteří zde symbolicky pohřbili svobodu slova, která je podle nich v naší republice potlačována. Kritizovali hlavně zásah policie proti pochodu pravicových radikálů centrem Prahy minulý týden.

Památečního dne využili k protestům také odpůrci amerického radaru. Na Václavském náměstí se sešly asi dvě tisícovky stoupenců iniciativ Ne základnám a Studentský výbor. Organizátoři chtěli upozornit na potřebu celonárodního referenda ke všem důležitým otázkám budoucnosti státu.

Vláda odmítáním referenda o umístění americké radarové základny podle iniciativy Ne základnám brání občanům v tom, aby rozhodovali o věcech, které se jich týkají.

Marie Matúšů, Martina Lustigová, Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme