Japonský lov velryb pobuřuje ochránce přírody

Japonská flotila vyrazila na lov velryb. V antarktických vodách se pokusí chytit i druhy, které ochránci přírody považují za ohrožené. Celkem chtějí ulovit na tisíc kusů - oficiálně pro vědecké účely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

japonské velrybářské lodi

japonské velrybářské lodi | Zdroj: ČTK

Velrybí maso ale často končí také v supermarketech a restauracích, stěžuje si Jiuniči Sato z organizace Greenpeace: "Japonská rybářská agentura klame veřejnost tím, že na bok lodí píše "výzkum moře". Vědci ale ke studiu velryb nepotřebují jejich zabíjení. Je to prostě lov pro komerční účely v převlečení."

Japonsko považuje velrybářství za svou kulturní tradici. Už v roce 1986 ale přistoupilo k zákazu komerčního lovu velryb.

Proti lovu už protestuje Austrálie. Ochránci zvířat, kteří se i tentokrát pokusí Japoncům lov překazit, navíc obvinili velrybáře, že se na lov vydávají až po rozhovorech japonského premiéra Jasua Fukudy s americkým prezidentem Georgem Bushem.

Více se dočtete ZDE.

Adam Weiss Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme