Odkud pochází včelí virus

23. listopad 2007

Chovatele včel ve Spojených státech začal v roce 2006 znepokojovat nový fenomén - rychlé hroucení a zánik včelích kolonií. Jev dostal označení Colony Collapse Disorder a začalo se spekulovat o jeho příčinách.

Vědci uváděli různé příčiny jevu, od globálního oteplení, chronického stresu a podvýživy včel přes radiaci z mobilních sítí a používání pesticidů až po infekci. Poslední varianta se ukázala být správná - v zářijovém čísle Science vyšel článek, který odhalil existenci viníka včelích ztrát - Israeli Acute Paralysis Virus neboli IAPV. Další výzkum ukázal, že virus pravděpodobně pochází od včel, které byly do Spojených států v roce 2005 importovány z Austrálie. Místní včelaři, stejně jako kalifornští zemědělci, kteří dovážejí australské včely k opylování svých mandlovníků, tím byli podle článku v Science dost znepokojeni.

Teorii "australského emigranta" se rozhodl prověřit Nicholas Calderone, entomolog z Cornell University, který provedl genetickou analýzu vzorků včel z různých míst ve Spojených státech a Austrálii. Zjistil, že virus na americké půdě existoval už v roce 2001, tedy několik let před tím, než se z inkriminovaných včel stali emigranti. To ovšem neznamená, že by si australští včelaři mohli oddechnout. Existuje totiž možnost, že australská varianta byla virulentnější než domácí virus a způsobila hromadný zánik amerických včelích kolonií.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio