Zdroj starověkého nefritu

23. září 2010

Výrobky a ozdoby z bělavého nebo nazelenalého minerálu nefritu znají archeologové z mnoha nalezišť jihovýchodní Asie. Jejich datování ukazuje, že tyto artefakty vytvářely už lidé v neolitu a době bronzové.

Mnoho z nich má zcela jasně lokální původ, ale dva typy zelených nefritových ozdob se nacházejí na velmi rozlehlém území zahrnujícím Tchaj-wan, Filipíny, Sarawak, Vietnam, Thajsko a Kambodžu. První typ ozdob představují zakulacené náušnice se třemi výstupky, druhý přívěšky zdobené dvěma zvířecími hlavami. Oba byly populární v době železné přibližně mezi rokem 500 před naším letopočtem a rokem 500 našeho letopočtu.

Nefritové náušnice

Týmu odborníků se nyní podařilo vystopovat jejich původ. Analýza pomocí skenovací elektronovéu mikroskopie a rentgenové spektrometrie ukázala, že ze 144 artefaktů tohoto typu z daného období jich 116 pochází z východního Tchaj-wanu. Původ ostatních zatím zůstává neznámý. V každém případě je ovšem jasné, že právě na Tchaj-wanu existovalo zatím největší známé starověké centrum zpracování nefritu, ze kterého výrobky putovaly do dalších částí Asie.

Podle článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, výsledek analýzy vědce příliš nepřekvapil. Zkoumané ozdoby se totiž často vyznačovaly zvláštní průhledností zelené barvy a černými skvrnami, což jsou prvky charakteristické právě pro tchajwanský nefrit.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.