Biblická potopa pomohla zemědělství

23. září 2010

Před více než 8000 lety způsobil kolaps severoamerického pevninského ledovce Laurentide Ice Sheet vzestup vody na pobřeží Středozemního a Černého moře. Archeologové věří, že právě tato událost vedla ke vzniku biblických mýtů o potopě světa a Noemově arše.

Archeologické nálezy ukazují, že krátce po potopě došlo po celé Evropě k prudké expanzi zemědělství a hrnčířství a konci éry lovců-sběračů. Podle vědců z University of Exeter spolu tyto dvě skutečnosti souvisí. Rekonstrukce situace na pobřeží Středozemního a Černého moře před vzedmutím hladiny vody a po ní ukázala, že během pouhých 34 let zmizelo 73 000 kilometrů čtverečních půdy.

Logo

To znamenalo nutnost stěhování pro přibližně 145 000 místních obyvatel, kteří podle archeologických nálezů již byli zkušenými zemědělci a hrnčíři. Tito lidé podle článku v časopise Quaternary Science Reviews po tisících migrovali západním směrem a do společenství evropských lovců a sběračů vnášeli své znalosti a kulturu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.