Umělecky založení pavouci platí vysokou daň

23. září 2010

Někteří pavouci křižáci (Argiope) jsou skuteční Picassové světa bezobratlých. Ve svých sítích vyplétají dokonalé vzory do podoby spirál a klikatých čar.

Jejich účel zajímal vědce už v roce 1889, kdy byly poprvé popsány. Od té doby vznikla řada teorií - některé naznačovaly, že vzory lákají kořist, nebo naopak odrazují predátory. Jiné uváděly, že vzory jsou dobře viditelné pro ptáky, kterým tak umožňují vyhýbat se pavoučím sítím.

Logo

Biologové z Tunghajské univerzity na Tchaj-wanu instalovali do kusu lesa kamery, které sledovaly dění v sítích křižáků Argiope aemula. Tento druh ve svých sítích klikatou čárou vyplétá velká "X". Ovšem ne všichni jedinci mají uměleckém sklony - vzory se vyskytovaly na 56 sledovaných sítích, 59 dalších bylo bez nich.

Během dvou měsíců kamery pořídily více než 700 hodin záznamu. Ukázalo se, že dekorované sítě lákají asi o 60 % více hmyzí kořisti než ty obyčejné. Cena, kterou za to křižáci platí, je ovšem také vysoká - vzory totiž stejně tak přitahují i predátory. Kamery zaznamenaly celkem 18 útoků vos, přičemž tři čtvrtiny z nich byly vedené právě proti pavoukům ve vyzdobených sítích. Tato skutečnost zřejmě dobře vysvětluje, proč vzory nenacházíme na všech sítích Argiope aemula.

Něco podobného už zoologové podle článku na stránkách Science znají od různých druhů žab, které svým kvákáním přitahují nejen pohlavní partnery, ale současně i hady, kteří žáby loví. Sítě křižáků jsou ovšem prvním známým případem, který se týká i útvarů vytvářených živočichy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.