Přerostlý kyjonožec

23. září 2010

Draví kyjonožci (Eurypterida) v prvohorách obývali mělká teplá moře a pravděpodobně představovali vůbec největší členovce, jací se kdy pohybovali na Zemi. Nový objev fosilního klepeta ukazuje, že byli dokonce ještě větší, než jsme se zatím domnívali.

Klepeto kyjonožce velké 46 centimetrů objevil paleontolog Markus Poschmann a jeho kolegové z Bristolské univerzity v lomu nedaleko německého Prümu. Podle jeho rozměrů usuzují, že kyjonožec zaživa dorůstal délky 2,5 metru. Tím o půl metru přesáhl délku, kterou až dosud zoologové a paleontologové pokládali pro kyjonožce za maximální. Obřího tvora paleontologové určili coby příslušníka druhu Jaekelopterus rhenaniae, který žil před 460 až 255 miliony let. Objev klepeta paleontologové popisují v článku, který vychází v časopise Biology Letters.

Z pravěku jsou známé i jiné druhy obřích členovců - například vážky, stonožky a brouci. Na otázku, proč tehdy dorůstali takové velikosti, zatím existují dvě možné odpovědi. První, že jejich vzrůst souvisel s vyšším obsahem kyslíku v atmosféře. Druhým možným vysvětlením je - alespoň v případě kyjonožců - jakýsi evoluční závod ve velikosti mezi nimi a jejich kořistí, kterou pravděpodobně byly pancéřnaté ryby (Placodermi).

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.