Objevy a události týdne č. 47

18. listopad 2007

Neviditelní vojáci, evropští raci v ohrožení, poklad na Stolové hoře, čínská vesmírná stanice, štípačky na oběžné dráze.

Do bojů se chystají neviditelní vojáci a tanky. Vědci pracují na vývoji tzv. metamateriálů, které dovedou ovlivnit průchod světla a dalšího záření kolem objektů tak, že tyto objekty se pro oko stávají neviditelnými. Jiný způsob, který prý nedávno zkoušeli Britové, spočívá v projekci záběrů krajiny za bojovým vozidlem na jeho speciální kovový plášť. I tato jednoduchá metoda prý lidské oko spolehlivě oklame.

Evropští raci jsou ve stále větším ohrožení. Jejich populace vytlačují raci američtí, kteří byli původně do Evropy dovezeni především za účelem konzumace a dostali se tu do volné přírody. Tito raci přenášejí račí mor, proti kterému jsou sami imunní. V sousedním Polsku už tvoří američtí raci dvě třetiny celé račí populace. U nás se šíří hlavně v Čechách, na Moravě zatím račí nebezpečí řešit nemusejí.

Ústecký kraj odměnil amatérského "hledače pokladů" Jiřího Buluška, který nedávno pomocí detektoru kovů objevil na Stolové hoře na Děčínsku víc než 3000 let starý bronzový poklad. Unikátní bronzovou formu na odlévání seker i další kovové předměty z místa nálezu odevzdal neprodleně archeologům. Jeho čin mu vynesl šestnáct a půl tisíce korun, což je deset procent z odhadní ceny nálezu.

Čína plánuje nejpozději do roku 2020 vyslat na oběžnou dráhu kolem Země svou vlastní vesmírnou stanici. Údajně by mělo jít o jakousi "vesmírnou dílnu", asi dvacetkrát menší než je orbitální stanice ISS. Informace, otištěná v listu China Daily, pochází od raketového konstruktéra Lung Le-chaoa. Čínský národní kosmický úřad ji však zpochybnil - Číňané se prý dosud nerozhodli, zda stanici postaví nebo ne.

Američtí astronauti opravovali poškozený solární panel Mezinárodní kosmické stanice. Astronaut Scott Parazynski při této riskantní operaci, která mohla skončit zásahem proudu nebo nenávratným pádem do kosmického prostoru, hned dvakrát upustil štípací kleště. Poprvé je zachytil, podruhé mu uletěly nadobro. Rozšířily tak stále narůstající sbírku nebezpečného smetí na oběžné dráze kolem Země.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 47/2007, 17. - 23. listopadu 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio