3D tiskárnu může mít skutečně každý

4. září 2014

Když člověk letí na Mars, má s sebou jen omezené množství věcí. Nemůže si brát náhradní díly na cokoliv. Takový problém řeší 3D tiskárna. Když bude něco potřeba, zavolají: Houstone, máme problém! Pošlou tam soubor a oni si náhradní součástku vytisknout. Vítejte v budoucnosti!

Těmito slovy často začíná čtyřiadvaceti letý vývojář Josef Průša z Chotěbořska své přednášky po celém světě. Když necestuje, přenáší na škole a píše knihu o 3D RepRap tiskárně, kterou sestrojil a její plánek je zdarma ke stažení na internetu. Stačí nakoupit součástky v železářství a můžete si ji sestavit doma zhruba za deset tisíc korun. Dokáže vytisknout opravdu cokoliv. I studnu v Africe. Mladý vývojář si pořád považuje celou věc za neskutečně jednoduchou a jasnou a nechápe, že ji doma nemá ještě každý. Teď aktuálně je pouze v asi sto padesáti tisících domácností a firem po celém světě.

„Jedna tiskárna dokáže tisknout druhou. To je velké kouzlo celé věci. Většina lidí si nedokáže představit, co by tiskli. A to mě mrzí, že lidi ani nenapadne, jak moc velké má využití. Nastěhoval jsem se do nového bytu, tak jsem si vytiskl věšák za třicet korun. Nikam jsem kvůli tomu nejel, nikdo to nemusel vozit z Číny. Vytiskl jsem si i brýle. Za pár minut a za pět korun.“

Josef Průša je asi mladší než většina jeho studentů na Karlově Univerzitě. Je sebevědomý, ale nepovyšuje se. Geniální věc dokáže vysvětlit i úplnému laikovi. Chce, aby se 3D RepRap tiskárna dostala co nejvíce mezi lidi, kteří by ji maximálně využívali. A daří se. Čas od času je ale i unavený a rád se z Prahy vydá na Vysočinu za svými rodiči a prarodiči, aby si pochutnal na maminčině výtečném jídle, nebo se jen prošel tichem se psem v lese.

autor: ost
Spustit audio