40 let rostl kilometr od Pernštýnského náměstí, teď ho zdobí

25. listopad 2014

Přes 40 let rostl smrk stříbrný na zahradě jednoho rodinného domu v pardubické Sakařově ulici. Dnes je z něj vánoční strom pro všechny občany města.

Sledovali jsme jeho cestu ze zahrady rodinného domu až na Pernštýnské náměstí.

Stojí před pardubickou radnicí a dnes ho začnou pracovníci služeb města zdobit velkými vánočními koulemi a svítícími řetězy. Redaktorka Drahomíra Bačkorová včera od rána sledovala jeho poslední cestu.

Majitelé stromu se rozhodli smrk věnovat městu, protože poškozoval základy domu. Na zahradě stojí 40 let. Majitelům není líto jeho kácení, protože by musel k zemi stejně.

Rodina nejprve požádala radnici o pokácení stromu a město potom napadlo, že by mohl stát na Pernštýnském náměstí.

„Volali mi z městského obvodu 1, jestli nemám zájem o vánoční strom. Přijela jsem se podívat a řekla jsem, že je krásný. Tak jsme se s paní domluvili, že si ho vezmeme jako vánoční strom. Má 16 metrů, je to smrk stříbrný,“ říká Iva Horáková ze Služeb města Pardubic.

Milan Stehno koordinuje celý převoz vánočního stromu a zdá se, že tentokrát to je kvůli trolejům a trolejovému vedení docela náročné. „Já bych právě řekl, že je to méně náročné, než to bylo v minulých letech, protože ten strom není tak košatý. Nejhorší je průjezd pod trolejemi.“

Vánoční strom v Pardubicích se rozsvítí na první adventní neděli po 16. hodině.

Strom rostl přes 40 let v Sakařově ulici. Ze špičky stříbrného smrku možná bylo vidět i na kilometr vzdálenou pardubickou radnici, před kterou teď mohutný strom stojí.

autor: ba
Spustit audio