Nový chemický rekord

21. listopad 2007

Pracovníci univerzit v Delawaru a Wisconsinu ustavili nový světový rekord, když zaznamenali nejkratší chemickou vazbu mezi dvěma kovy. Konkrétně mezi dvěma atomy chromu. Rekordní vzdálenost činí pouhých 1,803 angstromu, což je asi miliardtina síly lidského vlasu. O výzkumu informuje Journal of the American Chemical Society.

Chemici se samozřejmě nehnali za zápisem do Guinessovy knihy rekordů, molekulu s rekordní vazbou objevili vlastně náhodou. "Pozorovali jsme zajímavě vypadající molekulu a zjistili jsme, že vzdálenost dvou atomů kovu je extrémně krátká," uvedl Klaus Theopold, jeden z výzkumníků. Ten se už delší čas zabývá chemickými vlastnostmi chromu, který je poměrně významný pro průmysl. Používá se totiž pro výrobu umělých hmot, jakou je například polyethylen.

Klaus Theopold

Nahlédnout do struktury molekuly a změnit vzdálenost mezi atomy umožnila analytická technika, označovaná jako rentgenová difrakce. Pravidlem bývá, že délka vazby souvisí s její sílou. Podle Klause Theopolda je pravděpodobné, že je vazba mezi kovy silná. Ale to se ještě neví jistě. "Molekula asi není nijak užitečná. Nepovede k patentu ani k léku na rakovinu," dodává Theopold. "Rekord definuje vzájemnou vzdálenost, ve které mohou věci existovat. Molekula je zajímavá pouze z vědeckého hlediska."

Rekordně krátká vazba

Rekord byl pokořen téměř po třiceti letech. Do té doby ho drželi výzkumníci z texaské univerzity A&M.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.