Intimní historie - "prokletí" mužů...

1. prosinec 2007

Dnešní výlet do minulosti nás zavede do lazeben a k holičům, u nichž nejprve hrály prim pazourkové čepelky. Později se objevily nejstarší měděné nože a břitvy - doloženy je máme z počátku třetího tisíciletí před naším letopočtem ze starověkého Egypta a Indie. Ještě později se začaly vyrábět břitvy bronzové, železné a nakonec ocelové ....

A jak se pánové rituálu holení během tisíciletí podrobovali? O tom už si bude PhDr. Vlastimil Vondruška povídat nad knížkou Intimní historie s Adrianou Krobovou.



A jak vypadala taková holírna v Římě?
Ukázka z knížky Intimní historie
"...Ze starověkého Říma se dochovalo vyobrazení veřejné holírny. K základnímu vybavení patřily železné nůžky, břitvy, kovové i slonovinové hřebeny, drobné nožíky a také bronzová či stříbrná leštěná zrcadla. První holení mladého chlapce bylo v Římě rodinnou slavností. Oholené vous pak chlapec v doprovodu otce obvykle věnoval bohům..."

Ukázka z knížky Intimní historie
"Holení tváří požadovali jako projev pokory husité, i když sám Jan Žižka z Trocnova nosil bradku a knír, stejně jako někteří jeho spolubojovníci. Ale rozmařilým Pražanům podle kroniky stříhali brady i kníry. Tak to v dějinách chodí - předpisy musí plnit jen ti níže postavení. Neholeným bradám říkali kališníci posměšně podsebití. Požadavek holení brady prosazovali zvláště kališničtí kazatelé, aby se během přijímání neposkvrnila Krev Páně, podávaná z kalicha..."

Logo

Ale ani břitva nebyla věčná, jak se můžete dozvědět v aktuálním vydání magazínu Zrcadlo. Na konci devatenáctého století se objevila myšlenka, že břitva je spousta zbytečného materiálu navíc, který ji prodražuje. Důležité bylo jen ostří, a tak se jako velmi výhodné zdály čepelky, se kterými na americký trh vstoupil v roce 1903 Gilette se svým společníkem. A zatímco první rok prodeje skončil katastrofou - prodali jen 51 holicích strojků a k nim pouhých 168 čepelek - už o rok později bylo všechno jinak. Žiletky se staly hitem a údajně se prodalo na devadesát tisíc strojků a téměř dvanáct a půl milionu čepelek. Další rok pak žiletky úspěšně dobyly také trh v Anglii. I o tom vypráví kniha Intimní historie PhDr. Vlastimila Vondrušky.

Knihu Intimní historie otevřeme příští týden na stránkách věnovaných péči o vlasy.

Logo
autoři: Vlastimil Vondruška , Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.