Obří podmořská skluzavka

23. září 2010

Před šedesáti tisíci let došlo pod mořskou hladinou u severozápadního pobřeží Afriky k sesuvu půdy, kterým vznikl nejdelší proud písku a bahna, jaký kdy geologové na Zemi zaznamenali.

Proud urazil vzdálenost 1500 kilometrů, což pro představu odpovídá vzdálenosti mezi Londýnem a Římem. Objev britských vědců zveřejnil časopis Nature. Podle autorů je objem sedimentu těžko představitelný. Proud byl asi 150 km široký a při sesuvu se přemístilo desetkrát více materiálu, než kolik dnes do oceánů donesou řeky z celého světa za celý rok.

Pozoruhodné je, že sesuv za sebou na své cestě po mořském dně nezanechal žádné sedimenty. Vědci nalezli stopy po této dramatické události jen díky nepatrné změně v gradientu poklesu mořského dna. Naměřená odchylka byla menší než pět setin úhlového stupně. Pro představu, o jak přesné měření se jednalo: profesionální fotbalová hřiště mívají od ideální roviny běžně odchylku kolem jednoho stupně.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.