Dráhy pronajmou zdravotnická zařízení firmě magnáta Chrenka

V tendru na pronájem šesti zdravotnických zařízení Českých drah zvítězila společnost Dopravní zdravotnictví, ze kterou prostřednictvím firmy Agel stojí ocelářský magnát Tomáš Chrenek. Vítězná firma byla zároveň jedinou, která se tendru účastnila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koronární jednotka

Koronární jednotka | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Majitel Třineckých železáren Chrenek v polovině 90. let zprivatizoval síť nemocnic na severní Moravě. Teď tedy ovládne prostřednictvím firmy Agel i zdravotnická zařízení Českých drah.

Původně se o železniční nemocnice ucházelo 13 firem. Zadávací podmínky výběrového řízení splnily tři, nakonec ale zaslal nabídku jen Agel, potvrdil Radiožurnálu Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah.

"Zadávací podmínky byly nastaveny tak, aby případný vítěz byl schopen zajistit další rozvoj, včetně investic do přístrojového vybavení a kvality personálu. Nepronajímáme pouze budovy, ale celou část podniku, což zahrnuje i vybavení, zaměstnance, a právě proto hledáme opravdu silného partnera," uvedl Joklík.

Pronájem se týká železniční nemocnice na pražských Vinohradech a poliklinik v Nymburce, Plzni, České Třebové, Olomouci a Ostravě. Dráhy se k pronájmu podle Joklíka rozhodly na základě studie, která vyhodnotila toto řešení jako ekonomicky nejvýhodnější. "Navíc v případě prodeje bychom ztratili možnost zajistit, aby zdravotnická zařízení sloužila i nadále svému účelu," dodal Joklík.

Jednání o smlouvě teprve začnou v nejbližších dnech. Kromě generálního ředitele drah Josefa Bazaly musí dohodu o pronájmu schválit ještě představenstvo, dozorčí rada a řídicí výbor Českých drah. Kolik dráhy na transakci vydělají, Joklík neupřesnil. Celkový roční obrat drážních klinik je podle odhadů půl miliardy korun.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme