Bývalý tajemník premiérů před soudem odmítl obvinění z pokusu o podvod

Kauzou "pět na stole v českých" se začal zabývat pražský městský soud. Jako prvního vyslechl bývalého tajemníka sociálně demokratických premiérů Zdeňka Doležela, který čelí obžalobě z pokusu o podvod. Na jedné z předloňských schůzek s polským lobbistou Jackem Spyrou si měl říct o pětimilionový úplatek za to, že dostane zpět do hry o petrochemický holding Unipetrol společnost Seta, pro kterou Spyra pracoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Doležel

Zdeněk Doležel | Zdroj: ČTK

Zdeněk Doležel obžalobu kategoricky odmítl a fakt, že si měl říct Spyrovi o úplatek, označil za naprostý nesmysl: "Podstatné věci jsem řekl Policii České republiky. Čekal jsem dva roky a půl na práci nezávislého soudu, obdivuji se všem médiím, které odsoudí člověka za 24 hodin, jako občan České republiky si počkám na výrok."

Spyra před poslaneckou vyšetřovací komisí před časem vypověděl, že Doležel si o pět milionů skutečně řekl. Tehdy to nepřímo potvrdil i v současnosti už odsouzený podnikatel Tomáš Pitr, který měl úzké vazby na firmu Seta.

Doležel před soudem zopakoval, že výrok "pět na stole" byl podle něj součástí kódové řeči mezi ním a polským lobbistou. Později uvedl, že podniká a píše knihu, prý má už napsaných 340 stran.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme