Nanotechnologický Frankfurt

23. září 2010

Nanotechnologie, nanomateriály, ale i způsoby financování a využití nanotechnologií v praxi. O těchto tématech diskutovali vědci z celého světa v německém Frankfurtu nad Mohanem. Konala se tu třídenní konference Nanotech+Material Week.

Ve Frankfurtu nad Mohanem se od 20. do 23. listopadu konal veletrh nanotechnologického, chemického a designerského průmyslu. Díky tomu se sešli odborníci z mnoha oborů a spojily se již dříve existující veletrhy NanoSolutions, Nanotechnologické fórum Hesenska, Chemical Nanotechnology talks a veletrh pro architekty a designéry MaterialVision.

Kdo by nano neznal...

Obor zvaný nanotechnologie, hlavní pojítko všech zúčastněných, dnes už znají skoro všichni. Přestože je to pojem odborný, vžil se do povědomí takřka každého z nás. Jeho význam se dá jednoduše odvodit a vysvětlit. Nanotechnologie je zkrátka vědecký obor, který se zabývá tvorbou a využíváním TECHNOLOGIÍ (řádově) v měřítku NANOMETRŮ.

Bižuterie

V nanometrech ale rozhodně nebyly rozměry frankfurtského setkání. Nejen vystavovatelé, ale i zájemci ze strany laické veřejnosti potvrdili, že nanotechnologie jsou v současné době opravdu středem pozornosti. Aby ne, vkládají se do nich velká očekávání. O otázkách, které se vztahují k budoucnosti tohoto oboru, o přínosech, ale i o hrozbách jsme si povídali s doktorem Stephanem Hauboldem, německým poradcem v otázkách uplatnění nanotechnologií v průmyslu. Ten hned na úvod rozhovoru prozradil, proč je podle něj pojem nanotechnologie tak populární i v řadách neodborné veřejnosti.

Praktické aplikace

Zlepšování produktů, snižování cen a inovativní nápady v oblasti nanotechnologie - to byla hlavní témata frankfurtského veletrhu. Každý návštěvník mohl shlédnout plánované projekty ale i již dostupné produkty, které využívají nanotechnologií. Praktickou ukázku předmětů každodenní potřeby si mohl každý prohlédnout v tzv. nanotrucku, speciálně vybaveném vzdělávacím kamiónu.

Grilovací tácky - vlevo s nanovrstvou

Kdo se chtěl raději nechat inspirovat novými trendy v architektuře a designu, zamířil do míst, kde se prezentovali vystavovatelé akce MaterialVision. Jejich zástupci představili inovativní technologie při výrobě a zpracování materiálů a nové produkty od látek, šperků, přes nádobí a nábytek až po karosérie aut. Jak řekla jedna z přednášejících, designérka Nicola Stattman, hlavním trendem designu se staly bio- a tzv. smart-materiály využívajících nanotechnologií.

NanoTruck

Víte, kde jsou kolem vás?

Frankfurtský Nanotech+Material week potvrdil, že nanotechnologie ovlivňují mnoho oborů, které se podílejí na produkci nových výrobků. Aniž bychom si to uvědomovali, nanotechnologiemi jsme čím dál tím častěji obklopování ve formě naprosto běžných produktů. Téměř všichni používáme počítač, mnozí z nás potřebují pneumatiky pro své automobily, jiní mají nanotechnologicky upravené povrchy buď v koupelně nebo v kuchyni a užívají si easy-clean efektu (tedy samočistícího účinku). Výjimkou už nejsou ani nanotechnologicky upravená okna v kancelářích, která se podle svitu slunce sama zabarvují. Žaluziím odzvonilo.

Netradiční úprava karoserie

Frankfurtský Nanotech+Material week všem návštěvníkům poodhalil alespoň některé zajímavosti, za kterými stojí obor zvaný nanotechnologie.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.