28. 11.

28. listopad 2007

Angelique Kidjo: Djin Djin Africká zpěvačka Angelique Kidjo pochází z Beninu, ale usadila se v New Yorku, a její poslední album Djin Djin přináší propojení afrických vlivů s anglosaským popovým mainstreamem. Této orientaci odpovídá i volba producenta, jímž je slavný Tony Visconti, který během posledních 50 let natáčel s Moody Blues Paulem McCartneym, Manic Street Preachers, Kristeen Young. K nahrávce přispěl velký počet zajímavých hostí, jak zpěváků tak instrumentalistů, včetně Carlose Santany.

*Ae Ae 03:33

Vedle původních skladeb zařadila Angelique Kidjo na album Djin Djin i cover-verzi slavného hitu Rolling Stones, Gimmie Shelter, jemuž dodala ale velmi odlišnou, Afrikou inspirovanou atmosféru.

*Gimme Shelter (Featuring Joss Stone) 04:10

Ke zvukově nejzajímavějším nahrávkám alba patří duet se Ziggy Marleym, ve stylově pestrém aranžmá převládá vzhledem k Marleyho původu jamajské reggae.

*SeDJedo (Featuring Ziggy Marley) 03:58

Ke skladbě Pearls, Perly, přispěli dva hosté z velmi různorodých stylových oblastí: zatímco americký zpěvák Josh Groban svým projevem inklinuje až ke klasické hudbě, účinný kontrast vytváří typicky zpěvná, žánry nespoutaná kytara Carlose Santany.

*Pearls (Featuring Carlos Santana & Josh Groban) 05:07

Vedle hostů ze Spojených států k albu Angelique Kidjo přispěli i Afričané: dvojice nevidomých umělců, kytarista Amadou a zpěvačka Miriam, kteří vedou svoji vlastní skupinu a ve světě jsou známí pod přezdívkou Slepý pár z Mali.

*Senamou (Featuring Amadou & Mariam) 03:46

Klíčovou nahrávkou alba Djinn Djinn je duet s jedním z nejrespektovanějších britských tvůrců, zpěvákem Peterem Gabrielem (Pítrem Gejbrielem), mužem který stál u zrodu festivalu Womad i hudebního vydavatelství Real World, a významnou měrou se tedy zasloužil šíření africké hudby do ostatních světadílů.

*Salala (Featuring Peter Gabriel) 03:26

K těm nejodvážnějším krokům, které Angelique Kidjo při výběru repertoáru učinila, byla adaptace slavné skladby Bolero od Maurice Ravela. Původně instrumentální verzi zpěvačka převedla do velmi zdařilé vokální podoby.

*Lonlon 04:54

*DJin DJin (Featuring Alicia Keys & Branford Marsalis) 04:20

Spustit audio