Exministr Mlynář do vězení nepůjde, soud ho osvobodil

Exministra informatiky Vladimíra Mlynáře osvobodil pražský vrchní soud. V odvolacím jednání zprostil obžaloby nejenom jeho, ale i bývalého ředitele České televize Dušana Chmelíčka a náměstka zaniklé společnosti Testcom servis Víta Novotného. Předseda trestního senátu zrušil lednový rozsudek pražského městského soudu, který poslal Mlynáře a další dva obžalované na pět a půl roku do vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Mlynář

Vladimír Mlynář | Zdroj: ČTK

Hlavně na Mlynářovi a Chmelíčkovi bylo patrné, že si doslova oddechli. Bývalý ministr informatiky zopakoval, že poslední více než tři roky, kdy čelil v kauze Testcom servis nejprve trestnímu stíhání a později obžalobě, byly nejtěžším obdobím jeho života.

Dodal, že ho chtěly zaměstnat některé zahraniční firmy, nabídky ale odmítl, protože podle jeho slov v cizině nikomu nevysvětlíte, jak špatně někdy funguje česká justice. Po osvobozujícím rozsudku ale prohlásil, že v tomto státě je přece jen možné dovolat se spravedlnosti.

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy. Mlynář, Chmelíček a Novotný podle obžaloby uzavřeli pro stát jednoznačně nevýhodnou smlouvu a na její činnost použili 7,5 milionu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom. Zisk měl ale podle smlouvy zůstávat Testcom servisu a o jeho rozdělení měli podle žalobce rozhodovat Chmelíček s Novotným. Stát měl ještě za některé služby platit.

Státní zástupce původně požadoval podmíněné tresty, prvoinstanční soud ale sáhl po přísnější kvalifikaci kvůli škodě velkého rozsahu. Mlynářovi uložil trest za zneužití informací a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Chmelíčka s Novotným odsoudil za zneužívání informací v obchodním styku.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme