Muzejní exponáty se budou restaurovat díky norským fondům

29. listopad 2007

Jedenáct muzeí, galerií a dalších kulturních institucí zřizovaných Plzeňským krajem restauruje v příštích třech letech díky dotaci z takzvaných norských fondů některé nejcennější části svých sbírek. Kraj vypracoval projekt na 21 milionů korun na restaurování a konzervaci sbírek a na vybavení depozitářů vhodným nábytkem. Z fondů nyní dostal dotaci přes 590.000 eur (asi 15,9 milionu korun), zbytek zaplatí kraj a jednotlivé instituce.

Jak uvedl krajský radní pro kulturu Martin Baxa, jde jen o první krůček v cestě na dlouhou trať. V minulých desetiletích, zejména za komunistického období, nebyly vynakládány téměř žádné prostředky na restaurování a konzervování sbírek ani na prostory k uložení. Kraj po převzetí kulturních institucí investoval především do záchrany jejich staveb kolem 200 milionů korun, na sbírky nebyly zatím peníze.

Přitom jen například největší muzeum v Plzeňském kraji - Západočeské muzeum - by podle svého ředitele Františka Frýdy potřebovalo na restaurování a konzervování všech svých sbírek a vybavení depozitářů 80 až 100 milionů korun, nyní dostane asi čtyři miliony. V muzeích a galeriích kraje Baxa odhadl tuto potřebu na zhruba čtvrt miliardy korun.

Sbírka - muzeum

Přípravu projektu a získání peněz považuje za velký úspěch. Dosud se prý podobný projekt, kdy jdou peníze více institucím a na záchranu sbírek, z norských fondů nerealizoval. Většinou fondy podpořily spíše stavební práce. Mimo jiné i kvůli komplikovanosti projektu uběhlo od žádosti po přiznání peněz více než dva roky. Kraj na tom "prodělal" až kolem dvou milionů korun. Podával žádost na 21 milionů korun, fondy hradí 85 procent částky. Mezi podáním žádosti a dneškem ale koruna vůči euru posílila. Baxa doplnil, že chybějící peníze se kraj pokusí najít ve svém rozpočtu, aby byla zachována celková částka 21 milionů a mohly se opravit věci, které muzea pečlivě vybrala.

Odborného restaurování a konzervace se dočkají ani ne tak nejstarší a nejcennější části depozitářů, ale hlavně věci, které jsou ve špatném stavu a hrozí jejich nevratné poškození. Prioritu mají i věci, které by se měly stát součástí expozic. Odborníci by tak měli restaurovat například část zbraní ve zbrojnici Západočeského muzea, kresby Mikuláše Alše v Západočeské galerii, světově unikátní ucelenou sbírku takzvaných sklářských střihů v Muzeu Šumavy v Sušici nebo textilní předměty, kroje i staré církevní oděvy z muzea v Mariánské Týnici.

Západočeské muzeum
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio