Návrh na zrušení MDŽ ani tentokrát u poslanců neuspěl

Mezinárodní den žen zůstane významným dnem, a do kalendáře se nepřidá Den matek jako státní svátek. Senátorskou novelu, která s tím počítala, odmítli poslanci. Senátoři také chtěli přejmenovat prvomájový den na Svátek jara a práce a ze seznamu významných dnů vyřadit Den rodin a Den vzdělanosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Svátek matek měl v kalendáři nahradit Mezinárodní den žen hlavně proto, že MDŽ je příliš ideologicky zatížený den. "MDŽ Senát pokládá za ideologicky zneužitý a i zneužitelný v současnosti i budoucnosti komunistickou stranou," vysvětlil senátor Martin Mejstřík.

Cílem změny bylo podle něj také to, že významné dny by se měly týkat jen českých dějin. U poslanců ale tento návrh neuspěl. "Já osobně jsem byl proti tomu, aby například den založení Karlovy univerzity dál nebyl jako významný den České republiky, jako Den vzdělanosti," rozčiloval se občanský demokrat Petr Bratský.

Hlavním problémem byla podle něj provázanost rušení několika významných dní a současně zavedení Svátku matek. Kdyby senátoři předložili každou věc zvlášť, nejspíš by byli poslanci vstřícnější.

Stejně tak se nelíbilo přejmenování 1. května na Svátek jara a práce. Když by byl svátek jara, není důvod, aby neexistoval i svátek léta, podzimu nebo zimy, zaznělo v diskusi.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme