Třeboňský kapr získal ochranné označení EU

Třeboňský kapr má ochrannou známku zeměpisného původu. Společnost Rybářství Třeboň, která je chová, získala toto označení od Evropské komise. Ryby od této firmy jsou už desátým produktem v Česku s touto výsadou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třeboňský kapr

Třeboňský kapr | Foto: Pavel Kudrna | Zdroj: Český rozhlas

Označení Třeboňský kapr se používá už víc než sto let. První mezinárodní ochrany se ale dočkalo až v listopadu 1967 v rámci Lisabonské dohody. V Československu bylo jako obrazová ochranná známka zaregistrováno už v březnu 1939.

"Třeboňský kapr je chován po staletí stejným technologickým postupem v přirozeném prostředí, to jest v Třeboňské pánvi v rybnících napájených Zlatou stokou na povodí řeky Lužnice. Má to vliv na jeho specifické chuťové vlastnosti," vysvětlila Zdeňka Chmelová, marketingová manažerka Rybářství Třeboň.

Chráněné označení výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, pro firmy znamená dobrý marketingový tah. Na ceně se to ale podle Chmelové o letošních Vánocích neprojeví. "Kilo kapra první kategorie bude stát 70 korun a kapr výběr, což je kapr nad dvě kila, bude stát kolem 80 korun. Samozřejmě záleží na konkrétném prodejci," dodala.

Česko má nejvíce chráněných zemědělských a potravinářských produktů z nováčků EU. V seznamu Evropské komise se Třeboňský kapr stal jubilejní desátou položkou. Na stejnou výsadu nyní čekají i další domácí produkty, například jihočeská niva, kterou vyrábí společnost Madeta, či nošovické kysané zelí a pardubický perník.

Martin Hromádka, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme